Loading
View RSS Feed

smith

Solved TCS Model Question Paper for 2012-2013 Campussing

Rating: 3 votes, 4.00 average.
1) The water from one outlet, flowing at a constant rate, can fill the swimming pool in 9 hours. The water from second outlet, flowing at a constant rate can fill up the same pool in approximately in 5 hours. If both the outlets are used at the same time, approximately what is the number of hours required to fill the pool?

ans: (1/A) + (1/B) = 1/T
So when you solved, and got 14/45, that was equal to 1/T. To find T, you need to take the reciprocal; T = 45/14,
(3.21)


2) If 75 % of a class answered the first question on a certain test correctly, 55 percent answered the second question on the test correctly, and 20 percent answered neither of the questions correctly, what percentage answered both correctly?

ans: n(a ^ b) =n(a)+n(b)-n(a v b)
= 0.75+0.55-0.8
= 0.5
(50%)


3) A student's average ( arithmetic mean) test score on 4 tests is 78. What must be the students score on a 5th test for the students average score on the 5th test to be 80?

ans: 4 tests sum=78*4=312
5 tests sum=80*5=400
then 5th test score=400-312=88
(88)

4) Rural households have more purchasing power than do urban households at the same income level, since some of the income urban and suburban households use for food and shelter can be used by the rural households for other needs. Which of the following inferences is best supported by the statement made above?
(A) The average rural household includes more people than does the average urban or suburban household.
(B) Rural households have lower food and housing costs than do either urban or suburban households.
(C) Suburban households generally have more purchasing power than do either rural or urban households.
(D) The median income of urban and suburban households is generally higher than that of rural households.
(E) All three types of households spend more of their income on housing than on all other purchases combined.

ans: B


5) Jose is a student of horticulture in the University of Hose. In a horticultural experiment in his final year, 200 seeds were planted in plot I and 300 were planted in plot II. If 57% of the seeds in plot I germinated and 42% of the seeds in plot II germinated, what percent of the total number of planted seeds germinated?

ans: 200 * 57 % = 114 and 300* 42% = 126.
Total = 240 out of 500.
(48%).


6) A closed cylindrical tank contains 36 pie cubic feet of water and its filled to half its capacity. When the tank is placed upright on its circular base on level ground, the height of water in the tank is 4 feet. When the tank is placed on its side on level ground, what is the height, in feet, of the surface of the water above the ground?

ans: What given Volume = 36
Height = 4ft
Volume = Pi* r2 * h
36 = Pi*r2 * 4
r2 =9
r = 3
So the radius is 3 which means the diameter is 6.




7) The present ratio of students to teachers at a certain school is 30 to 1. If the student enrollment were to increase by 50 students and the number of teachers were to increase by 5, the ratio of the teachers would then be 25 to 1 What is the present number of teachers?

ans: 30/1 = s/t Current student to teacher ratio
s+50/t+5 = 25/1 Future student to teacher ratio
solving the first equation first equation for s gives s = 30t.
Substitute this value of s into the second equation, and solve for t.
s+50/t+5 = 25/1
30t + 50 = 25t + 125 multiply both sides by t+5
5t = 75 simplify by subtraction
t = 15
(15)


8) College T has 1000 students. Of the 200 students majoring in one or more of the sciences,130 are majoring in Chemistry and 150 are majoring in Biology. If at least 30 of the students are not majoring in either Chemistry or Biology, then the number of students majoring in both Chemistry and Biology could be any number from

ans: total=200
neither>=30
chemistry=130
bio=130
maximum common=minimum of the two=130
if neither=30
then common=150+130+30-200=110
range is 110-130


9) Kelly and Chris are moving into a new city. Both of them love books and thus packed several boxes with books. If Chris packed 60% of the total number of boxes, what was the ratio of the number of boxes Kelly packed to the number of boxes Chris packed?

ans: 100-60=40
40:60=2:3


10) A drug that is highly effective in treating many types of infection can, at present, be obtained only from the bark of the ibora, a tree that is quite rare in the wild. It takes the bark of 5,000 trees to make one kilogram of the drug. It follows, therefore, that continued production of the drug must inevitably lead to the ibora's extinction. Which of the following, if true, most seriously weakens the argument above?

ans: The ibora can be propagated from cuttings and grown under cultivation.

11) Machine A produces bolts at a uniform rate of 120 every 40 second, and Machine B produces bolts at a uniform rate of 100 every 20 seconds. If the two machines run simultaneously, how many seconds will it take for them to produce a total of 200 bolts?

ans: Machine A produces 120/40 = 3 bolts in 1 seconds and machine B produces 100/20 = 5 bolts in one second.
Hence, both of them will produce 8 bolts per second.
Hence, they wil take 200/8 = 25 seconds to produce 200 bolts.
(25)


12) Wood smoke contains dangerous toxins that cause changes in human cells. Because wood smoke presents such a high health risk, legislation is needed to regulate the use of open-air fires and wood burning stoves

ans: In valleys where wood is used as the primary heating fuel, the concentration of smoke results in poor air quality.


13) Analysing the good returns that Halocircle Insurance Pvt Ltd was giving, Ratika bought a 1-year, Rs 10,000 certificate of deposit that paid interest at an annual rate of 8% compounded semi-annually.What was the total amount of interest paid on this certificate at maturity?

ans: @8%, for half year you get 400/- 10000x 8/100x1/2=400
for the next year there will be interest on your investment of 10000 and also on your accrue interest of Rs.400/-
that means another 400/+ interest on 400/- @8% for half year.=400+ (400x8/100x1/2)
400+400+16=816


14) Juan is a gold medalist in athletics. In the month of May, if Juan takes 11 seconds to run y yards, how many seconds will it take him to run x yards at the same rate?

ans: 11x/y

15) A certain company retirement plan has a rule of 70 provision that allows an employee to retire when the employee's age plus years of employment with the company total at least 70. In what year could a female employee hired in 1986 on her 32nd birthday first be eligible to retire under this provision?

ans: The female employee must gain at least 70 points.
Now she has 32 and every year gives her two more points: one for age and one for additional year of employment, so 32 + 2 * (number of years) = 70
(Number of years) = 19
So, 1986 + 19 = 2005


16) Homeowners aged 40 to 50 are more likely to purchase ice cream and are more likely to purchase it in larger amounts than are members of any other demographic group. The popular belief that teenagers eat more ice-cream than adults must, therefore, be false. The argument is flawed because the author _____

ans: fails to distinguish between purchasing and consuming

17) Andalusia has been promoting the importance of health maintenance. From January 1,1991 to January 1,1993, the number of people enrolled in health maintenance organizations increased by 15 percent. The enrollment on January 1,1993 was 45 million. How many million people(to the nearest million) was enrolled in health maintenance organizations on January 1,1991?

ans: let there are 'x' population at jan1,1991
15% of x = 15/100*(x)
(x)+[15/100*(x)]=45 /* as there is 15% increase from 1991 to 1993*/
x=39.13


18) What is the lowest possible integer that is divisible by each of the integers 1 through 7, inclusive?

ans: L.C.M of(1,2,3,4,5,6,7)=2*2*3*5*7=420


19) If the area of a square region having sides of length 6 cms is equal to the area of a rectangular region having width 2.5 cms, then the length of the rectangle, in cms, is

ans: Area of a Square
s x s
6 x 6 = 36
Area of a Rectangle
lw
?(2.5)
=36 as it is equal to the area of a square
36/2.5 = 14.4 cm


20) A tank contains 10,000 gallons of a solution that is 5 percent sodium chloride by volume. If 2500 gallons of water evaporate from the tank, the remaining solution will be approximately what percentage of sodium chloride?

ans: Original =10,000 ----> sodium chloride = 5% ie 500
New = 10,000-2,500 = 7500.
New % = (500/7500) * 100
= 6.67%


21) After loading a dock, each worker on the night crew loaded 3/4 as many boxes as each worker on the day of the crew. If the night crew has 4/5 as many workers as the day crew, what fraction of all the boxes loaded by two crews did the day crew load?

ans: Number of workers
Day shift: 5 workers (this is an easy number to find 4/5 of)
Night shift: 4 workers (4/5 of 5 = 4)
Boxes loaded per worker
Day shift: 4 boxes per worker
Night shift: 3 boxes per worker (3/4 of 4 = 3)
Total boxes loaded
Day shift: 5 workers times 4 boxes per worker = 20 boxes
Night shift: 4 workers times 3 boxes per worker = 12 boxes
Combined total boxes for both shifts = 20 + 12 = 32
Of the 32 boxes, the day shift loaded 20 of them.
20/32 = 5/8


22) A bakery opened yesterday with its daily supply of 40 dozen rolls. Half of the rolls were sold by noon and 80 % of the remaining rolls were sold between noon and closing time. How many dozen rolls had not been sold when the bakery closed yesterday?

ans: 4 rolls were not sold.............half of them were sold by noon.......so 20 rolls remain....and then 20% were not sold,, so 20% of the 20 rolls is 4 then it is the answer

23) If n=4p, where p is a prime number greater than 2, how many different positive even divisors does n have including n?

ans: 4

24) A dealer originally bought 100 identical batteries at a total cost of q rupees. If each battery was sold at 50 percent above the original cost per battery, then, in terms of q, for how many rupees was each battery sold?

ans: bought for q/100 dollars per battery
each battery sold with profit 50% is
q/100 + q/100*50/100
=q/100+q/200
=3q/200


25) The price of lunch for 15 people was 207 pounds, including a 15 percent gratuity of service. What was the average price per person, EXCLUDING the gratuity?

ans: Let the net price excluding the gratuity of service = x pounds
Then, total price including 15% gratuity of service = x + 0.15 x = 1.15 x pounds
So, 1.15 x = 207 pounds
==> x = 207 / 1.15 = 180 pounds
Net price of lunch for each person = 180 / 15 = 12 pounds


26) Of the following, which is the closest approximation of (50.2*0.49)/199.8 ?

ans: For approximation
(50.2*0.49)/199.8 can be taken as
50*0.5/200 = 25/200 = 1/8 = 0.125


27) How many prime numbers between 1 and 100 are factors of 7150?

ans: 7,150 = 2 * 5 * 5 * 11 * 13
so there are 4 distinct prime numbers that are below 100


28) Guitar Strings often go dead - become less responsive and bright in tone - after a few weeks of intense use. A researcher whose son is a classical guitarist hypothesized that dirt and oil, rather than changes in the material properties of the string, were responsible. Which of the following investigations is most likely to yield significant information that would help evaluate the researcher's hypothesis?

ans: Determining whether smearing various substances on new guitar strings causes them to go dead

29) Red blood cells in which the malarial-fever parasite resides are eliminated from a person's body after 120 days. Because the parasite cannot travel to a new generation of red blood cells, any fever that develops in a person more than 120 days after that person has moved to a malaria free region is not due to malarial parasite. Which of the following, if true, most seriously weakens the conclusion above?

ans: In some cases, the parasite that causes malarial fever travels to cells of the spleen, which are less frequently eliminated from a person’s body than are red blood cells.


30) Among a group of 2500 people, 35 percent invest in municipal bonds, 18 percent invest in oil stocks, and 7 percent invest in both municipal bonds and oil stocks. If 1 person is to be randomly selected from 2500 people, what is the probability that the person selected will be one who invests in municipal bonds but not in oil stocks

ans: 7/25


31) When a polygraph test is judged inconclusive, this is no reflection on the examinee. Rather, such a judgment means that the test has failed to show whether the examinee was truthful or untruthful. Nevertheless, employers will sometime refuse to hire a job applicant because of an inconclusive polygraph test result. Which of the following conclusions can most properly be drawn from the information above?

ans: An inconclusive polygraph test result is sometimes unfairly held against the examinee

32) Country Club has an indoor swimming club. Thirty percent of the members of a swim club have passed the lifesaving test. Among the members who have not passed the test, 12 have taken the preparatory course and 30 have not taken the course. How many members are there in the swim club?

ans: Suppose there are x members, non pass members arre 7x/10 which are equal to 12 + 30 = 42
7x/10 = 42
x = 60
There are 60 members in that club


33) A necklace is made by stringing N individual beads together in the repeating pattern red bead, green bead, white bead, blue bead and yellow bead. If the necklace begins with a red bead and ends with a white bead, then N could be:

ans: R G W B Y is the bead pattern and it repeats.
Bead want to end with White.
So, the 3rd, 8th, 13th, 18th... beads will be W.
this can be expressed as 5n+3,where n is an integer.(counting no of white bead)
Test each of the answer choices to determine which is multiple of 5 plus a value of 3.Of the options ,only 68=5(13)+3 can be written in the form 5n+3.
So,the answer is 68.

Submit "Solved TCS Model Question Paper for 2012-2013 Campussing" to Digg Submit "Solved TCS Model Question Paper for 2012-2013 Campussing" to del.icio.us Submit "Solved TCS Model Question Paper for 2012-2013 Campussing" to StumbleUpon Submit "Solved TCS Model Question Paper for 2012-2013 Campussing" to Google

Tags: tcs model
Categories
Interview and Jobs

Comments

  1. angad's Avatar
    This model paper is downloaded from TCS website.
    But the model paper does not ensure that same set of questions or related to this will only come in your Campusings.
    When you solve for MBA model papers, it does not ensure this will be replicated in CAT. This is for your practice work only.



Disclaimer: Users of techforum4u.com are responsible for ensuring that any material they post (article, blog posts, images or other mulitimedia content) does not violate or infringe upon the copyright, patent, trademark, or any personal or proprietary rights of any third party, and is posted with the permission of the owner of such rights.Anyone who violates these rules may have their access privileges removed without warning.