PDA

View Full Version : Accenture Latest Aptitude Paper Part 10



VIBHAVARI KULKARNI
10-07-2011, 10:14 AM
Section 2 -Analytical Ability
No. of Questions: 20
Duration in Minutes: 20
21. A can do a piece of work in 36 days, B in 54 days and C in 72 days. All of them began together but A left 8 days
and B left 12 days before the completion of the work. How many days in all did C put in till the entire work was
finished?
A. 48 days
B. 24 days
C. 12 days
D. None
Ans: B
22. A person travels through 5 cities - A, B, C, D, E. Cities E is 2 km west of D. D is 3 km north-east of A. C is
5km north of B and 4 km west of A. If this person visits these cities in the sequence B - C - A - E - D, what
is the effective distance between cities B and D?
A. 13 km
B. 9 km
C. 10 km
D. 11 km
Ans: A
23. The horizontal distance of a kite from the boy flying it is 30 m and 50 m of cord is out from the roll. If the wind
moves the kite horizontally at the rate of 5 km per hour directly away from the boy, how fast is the cord being
released?
3 km per hour
4 km per hour
5 km per hour
6 km per hour
Ans:D

24. Two liquids A and B are in the ratio 5 : 1 in container 1 and in container 2, they are in the ratio 1 : 3. In what ratio
should the contents of the two containers be mixed so as to obtain a mixture of A and B in the ratio 1 : 1?
2 : 3
4 : 3
3 : 2
3 : 4

Ans:D
25. A closed wooden box of thickness 0.5 cm and length 21 cm, width 11 cm, and height 6 cm, is panted on the
inside. The cost of painting is Rs 70. What is the rate of painting in rupees per sq. cm?

A. 0.7
B. 0.5
C. 0.1
D. 0.2
Ans:C
26. If a number 774958A96B is to be divisible by 8 and 9, the values of A and B, respectively, will be:
7,8
8,0
5,8
None of these
Ans:C

27. The price of a Maruti car rises by 30% while the sales of the car came down by 20%. What is the percent change
in the total revenue?
4
-2
+ 4
0
Ans:C

28. A man travels three-fifths of distance AB at a speed of 3a, and the remaining at a speed of 2b. If he goes from B
to A and back at a speed of 5c in the same time, then:
1/a + 1/b = 1/c
a + b = c
1/a + 1/b = 2/c
None of these
Ans:C

29. A cube of side 12 cm is painted red on all the faces and then cut into smaller cubes, each of side 3 cm. What is the
total number of smaller cubes having none of their faces painted?
16
8
12
24
Ans:B

30.I bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was
half more than what I had paid. What percent of the total amount paid by me was paid for the pens?
37.5%
62.5%
50%
None of these

Ans:B
31. A man has nine friends, four boys and five girls. In how many ways can he invite them, if there have to be exactly
three girls in the invitees?
320
160
80
200

Ans:B
32. In a watch, the minute hand crosses the hour hand for the third time exactly after every 3 hrs 18 min 15 seconds of
watch time. What is the time gained or lost by this watch in one day?
14 min 10 seconds lost
13 min 50 seconds lost
13 min 20 second gained
14 min 40 second gained.

Ans:B
33. Two trains, 200 and 160 meters long take a minute to cross each other while traveling in the same direction and
take only 10 seconds when they cross in opposite directions. What are the speeds at which the trains
are traveling?

A. 21 m/s; 15 m/s
B. 30 m/s; 24 m/s
C. 18 m/s; 27 m/s
D. 15 m/s; 24 m/s
Ans : A

34. A, B and C can do a work in 5 days, 10 days and 15 days respectively. They started together to do the work but
after 2 days A and B left. C did the remaining work (in days)

A. 1
B. 3
C. 5
D. 4
Ans : D

35. A can complete a project in 20 days and B can complete the same project in 30 days. If A and B start working
on the project together and A quits 10 days before the project is completed, in how many days will the project
be completed?

A. 18 days
B. 27 days
C. 26.67 days
D. 16 days

Ans : A
36. f log 2 = 0. 3010, then find how many digits are contained in the number 256.

A. 15
B. 16
C. 17
D. Cannot be determined
Ans : C

37. After a discount of 11.11%, a trader still makes a gain of 14.28%. At how many percent above the cost price
does he mark his goods?
A. 28.56%
B. 35%
C. 22.22%
D. None of these
Ans: A
38. The average marks of a student in ten papers are 80. If the highest and the lowest scores are not considered, the
average is 81. If his highest score is 92, find the lowest.
A. 55
B. 60
C. 62
D. Cannot be determined.
Ans: B
39. The sum of the areas of two circles which touch each other externally is 153?. If the sum of their radii is 15, find the
ratio of the larger to the smaller radius.
A. 4
B. 2
C. 3
D. None of these
Ans: A
40. A student gets an aggregate of 60% marks in five subjects in the ratio 10 : 9 : 8 : 7 : 6. If the passing marks are
50% of the maximum marks and each subjects has the same maximum marks, in how many subjects did he pass
the exam?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Ans: C